søndag 16. august 2015

Hageplanlegging

I april hadde vi i hagelaget et foredrag med Elin Rydningen, hageplanlegger og primus motor i Blomen Hage og Landskap. Elin er ei dame med masse energi og skaperglede, og det smitter! Jeg har hele tiden sett frem til jeg skulle ta fatt på hagen, men nå er jeg skikkelig gira.


Jeg hadde en rimelig god plan for hagen, sånn ca, trodde jeg. Men jeg bestemte meg for å benytte meg av hageselskapets tilbud til medlemmer, om 3 timers hageplanlegging. Det er en investering, og en tur på måfå til hagesenteret koster fort like mye!

Elin kom på befaring i begynnelsen av juni, da var det ikke så mye å se av min tomt, den var et hull i bakken, men hun fikk inntrykk av omgivelsene, hvor sola kommer, vi så på tegninger og brukte en times tid på befaring. Så har Elin jobbet videre og laget en skisse, og denne skal jeg nå jobbe videre med! Det er småting jeg vil justere, og det blir sikkert litt endringer underveis. Skulle jeg gjort dette uten en plan (eller med min opprinnelige plan, hadde det blitt mer åpne områder, firkanta platting, plen og innkjørsel, og noen bed etterhvert. Men Elin har laget en skisse over en hage som flyter, hun har skapt rom, skiller, og så enkle ting som å sette drivhuset litt på skrå, bryte opp stakittgjerdet med tuntreet, i stedet for å ha treet innforbi gjerde!

Dette skal bli så spennende å jobbe videre med! Mye jobb er det, men alt skal ikke skje på en sesong, ikke to eller fem heller. Det trenger heller ikke å bli så voldsomt dyrt. Jeg sår mye fra frø, og jeg kommer til å "tigge" stiklinger fra venner og kjente. Det krever litt mer tålmodighet, men jeg tror det kommer til å bli så mye mer givende når det begynner å vokse til! Dette er et prosjekt på lavt budsjett, og "babysteps" er et stikkord.

Det første som nå skal skje er å få fyllt opp tomta til riktig nivå, få jord og grus på rette steder, så skal jeg så plen! Jeg har laget en enkel skisse jeg skal ta med til grunnentreprenøren, som nå skal få tomta opp på det nivået det skal ha med mold og grus.

1 kommentar:

Jeg blir kjempeglad om du legger igjen en kommentar :)