onsdag 22. august 2012

Salt i barnemat

Babyer trenger mindre salt enn oss voksne. Organene er i utvikling og kan ikke håndtere salt i store mengder. Så lenge babyens organer og fordøyelsessystemet er under utvikling er det viktig å ikke tilsette salt i babymaten. Man skal også være forsiktig med å gi babyer vanlig "voksenmat", men heller gi mat beregnet på babyer. Enten hjemmelaget eller ferdiglaget fra butikken.Babyer som ammes får akkurat passe mengde salt fra morsmelken. Morsmelkerstatning inneholder også tilsvarende mengde salt. Så er det først når babyen begynner å få fast føde man skal passe på.

Dersom babyen får i seg for mye salt kan det bli dehydrert, og det kan være veldig farlig. Symptomer er i første omgang tørre bleier og innsunket fontanelle. Mer alvorlig kan det føre til anfall og tilslutt koma.

Hvor mye salt kan barn få?

  • 0-12 mnd - mindre enn 1 g per dag
  • 1-3 år - 2 g per dag
  • 4-6 år - 3 g per dag
  • 7-10 år - 5 g per dag
  • 11 år + - 6 g per dag

For å holde deg innenfor disse anbefalingene (NHS England) bør du begrense inntaket av salt mat, ikke tilsette salt når du lager mat og begrense inntak av ferdigmat.

Hvor mye salt er det i maten?
Når babyen din begynner å spise fast føde er det viktig å være obs på hvor mye salt det er i maten. På barnematen (og annen mat) angis salt som natrium. I 1 g salt er det 0,4 g natrium. Dersom maten inneholder mer enn 0,6 g natrium sier man at saltinnholdet er høyt. Inneholder maten mindre enn 0,1 g natrium sier man at saltinnholdet er lavt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg blir kjempeglad om du legger igjen en kommentar :)